Képgaléria

cv
Itt megismerkedhetsz minden, az otthonteremtési támogatást érintő jogszabállyal, rendelettel.



Törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról
1997. évi XXXI. Törvény – 25. § (2) Otthonteremtési támogatásra jogosult az a fiatal felnőtt, akinek
a) legalább hároméves időtartamú folyamatos - gondozási helyén töltött - nevelésbe vétele a nagykorúvá válásával szűnt meg, és
b) készpénzének, biztosításra vagy más célból lekötött betétjének, vagy ingatlan vagyonának értéke a nagykorúvá válásakor nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének hatvanszorosát.
(4) Akkor is jogosult a fiatal felnőtt a támogatásra, ha a három évnél rövidebb időtartamú nevelésbe vételére a 80. § (1) bekezdésének a)-c) pontjában meghatározott okból került sor.
(5) A támogatás felhasználható részben vagy egészben a fiatal felnőtt tulajdonába kerülő építési telek, életvitelszerű lakhatásra alkalmas lakás, családi ház, tanya vásárlására, illetve építésére, lakhatóvá tételére, tulajdon vagy tulajdonrész szerzéssel járó felújítására vagy bővítésére, bérlakás bérleti díjának kifizetésére, önkormányzati bérlakásának felújítására, bérlői jogviszony megvásárlására, államilag támogatott lakásprogramban való részvételre, valamint otthonteremtést elősegítő hitelintézeti kölcsön egyösszegű törlesztésére. Indokolt esetben az otthonteremtési támogatás felhasználható a tartósan beteg vagy fogyatékos fiatal felnőtt megfelelő ellátását biztosító, az Szt. hatálya alá tartozó bentlakásos szociális intézménybe fizetendő egyszeri hozzájárulásra is.

Ki jogosult otthonteremtési támogatásra?
Az otthonteremtési támogatás az átmeneti vagy a tartós nevelésből kikerült, 24. évüket még be nem töltött nagykorú fiataloknak (a továbbiakban: fiatal felnőtt) nyújt segítséget a lakáshoz jutásban, illetve tartós lakhatásuk megoldásában.
Otthonteremtési támogatásra jogosult az a fiatal felnőtt, akinek legalább hároméves időtartamú folyamatos - gondozási helyén töltött - nevelésbe vétele a nagykorúvá válásával szűnt meg, és készpénzének, biztosításra vagy más célból lekötött betétjének, vagy ingatlan vagyonának értéke a nagykorúvá válásakor nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének hatvanszorosát (2008-ban ez az összeg 1 707 600 forint).
Akkor is jogosult a fiatal felnőtt a támogatásra, ha a három évnél rövidebb időtartamú nevelésbe vételére azért került sor, mert
1. a szülő vagy mindkét szülő felügyeleti jogát a bíróság megszüntette,
2. a szülő vagy mindkét szülő elhalálozott, és a gyermeknek nincs felügyeletet gyakorló szülője,
3. a gyermek ismeretlen szülőktől származik, feltéve, mindhárom esetben, hogy a gyermek neveléséről kirendelt gyám útján nem lehetett gondoskodni.

Hol lehet igényelni a támogatást?
Az otthonteremtési támogatás folyósításával kapcsolatos eljárásban az az első fokú városi (fővárosi kerületi) gyámhivatal jár el, amely a gyermek átmeneti vagy tartós nevelésbe vétele alatt illetékes volt, másodfokon pedig a megyei szociális és gyámhivatal.

Mik a támogatás iránti kérelem benyújtásának feltételei?
Az otthonteremtési támogatás iránti igényt a kérelmező a nagykorúvá válást követően, de legkésőbb a 24. évének betöltéséig, ha pedig a nagykorúvá vált fiatal felnőtt még tanulói, illetőleg hallgatói jogviszonyban áll, a tanulmányainak befejezéséig, de legkésőbb a 25. évének betöltéséig nyújthatja be. E határidő elmulasztása jogvesztő, tehát a megengedett életkort betöltött fiatal már nem kaphat otthonteremtési támogatást.
A gyámhivatal köteles a gyermeket nagykorúságának elérése előtt 6 hónappal írásban tájékoztatni az otthonteremtési támogatás lehetőségéről.
Az otthonteremtési támogatás iránti kérelemben - amely a kérelmező egyszerű, a támogatás folyósítása iránti beadványa - nyilatkozni kell:
1. a jogosultságot megalapozó feltételek fennállásáról, és arról, hogy
2. a fiatal felnőtt az otthonteremtési támogatás felhasználásában az utógondozójával együttműködik.

A támogatás mértéke
Az otthonteremtési támogatás mértékét a folyamatos nevelésben eltöltött évek és a jogosult készpénz és ingatlan vagyonának együttes értéke alapján úgy kell megállapítani, hogy a vagyonnal nem rendelkező jogosult esetén érje el, a vagyonnal rendelkező jogosult esetén pedig a vagyonnal együtt érje el:
1. a négy évnél rövidebb időtartamú nevelésbe vételnél az otthonteremtési támogatás megállapítása idején érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének negyvenszeresét,
2. a négy évet meghaladó időtartamú nevelésbe vételnél az otthonteremtési támogatás megállapítása idején érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének ötvenszeresét,
3. az öt évet meghaladó időtartamú nevelésbe vételnél az otthonteremtési támogatás megállapítása idején érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének hatvanszorosát.
Az öregségi nyugdíj legkisebb összege 2008. január 1-től 28 460 forint.

Mire lehet az otthonteremtési támogatást felhasználni?
A támogatás felhasználható részben vagy egészben a fiatal felnőtt tulajdonába kerülő építési telek, életvitelszerű lakhatásra alkalmas lakás, családi ház, tanya
1. vásárlására,
2. építésére,
3. lakhatóvá tételére,
4. tulajdon vagy tulajdonrész szerzéssel járó felújítására vagy bővítésére,
5. bérlakás bérleti díjának kifizetésére.
A fiatal felnőtt a támogatás összegét önkormányzati bérlakásának felújítására, bérlői jogviszony megvásárlására, államilag támogatott lakásprogramban való részvételre, valamint otthonteremtést elősegítő hitelintézeti kölcsön egyösszegű törlesztésére is fordíthatja. Indokolt esetben az otthonteremtési támogatás felhasználható a tartósan beteg vagy fogyatékos fiatal felnőtt megfelelő ellátását biztosító, bentlakásos szociális intézménybe fizetendő egyszeri hozzájárulásra is. Az otthonteremtési támogatás legfeljebb 10%-ának mértékéig a járulékos költségek, így különösen a visszterhes vagyonátruházási illeték, az eljárási illeték, a hitelbírálati díj, a közjegyzői díj és az ügyvédi költség is elszámolható.
Az otthonteremtési támogatás céljának megvalósulásához az utógondozó a támogatásról történő elszámolásig, de legfeljebb egy évig köteles segítséget nyújtani.

A felhasználás ellenőrzése, biztosítása
A fiatal felnőtt köteles az otthonteremtési támogatás - gyámhivatal által elfogadott célra történő - felhasználásáról a szerződés (pl. adásvételi vagy bérleti szerződés) megkötésétől számított 30 napon belül, de legkésőbb a támogatás megállapításától számított 1 éven belül elszámolni.
A gyámhivatal jogosult 5 évre elidegenítési tilalmat bejegyeztetni a magyar állam javára az ingatlan-nyilvántartásba az otthonteremtési támogatással megszerzett ingatlanra, de a támogatásra jogosult fiatal felnőtt kérelmére, körülményeinek lényeges változása esetén a gyámhivatal az általa bejegyeztetett elidegenítési tilalmat fel is oldhatja.

A gyámhivatal határozatával szembeni jogorvoslati lehetőség
Amennyiben a városi (fővárosi kerületi) gyámhatóság a kérelmet elutasította, a regionális közigazgatási hivatalban, vagy annak területi irodájában működő szociális és gyámhivatalnál fellebbezésre van lehetőség. A fellebbezést a városi gyámhivatalhoz kell eljuttatni. A jogorvoslati igény érvényesítésére a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül van lehetőség.

Az utógondozó feladatai
A támogatáshoz kapcsolódó feladatai miatt meg kell említenünk az utógondozó tevékenységét is. Az otthont nyújtó ellátás keretében az átmeneti vagy tartós nevelés megszűnését követően a fiatal felnőtt családjába való sikeres visszailleszkedését, illetve önálló életének megkezdését utógondozással kell segíteni a gyámhivatal határozatában foglaltak szerint.
Az utógondozó - a gyermekjóléti szolgálattal együttműködve - az élet minden területén támogatja a fiatalt.
Az utógondozó feladata a támogatással kapcsolatban, hogy
1. ismertesse a jogszabályok által biztosított támogatási lehetőségeket,
2. segítséget nyújtson a fiatal felnőttnek az otthonteremtési támogatás iránti kérelem elkészítéséhez és benyújtásához,
3. véleményezze - a gyámhivatal megkeresésére - a fiatal felnőtt által benyújtott kérelemben foglaltak megvalósíthatóságát, valamint azt, hogy az igényelt támogatás és annak felhasználási módja megoldja-e a fiatal felnőtt tartós lakhatását,
4. javaslatot tegyen a támogatás összegével való elszámolás módjára és időpontjára,
5. együttműködjön a fiatal felnőttel a támogatás összegének célszerű felhasználásában, és erről tájékoztatja a gyámhivatalt.

Vissza a "Mobilház telepítése & Szolgáltatások" oldalra


KÉPGALÉRIA
Nézz körül képgalériánkban, ismerkedj és barátkozz te is az angol mobilházak kínálta rendhagyó, de nagyszerű lakhatási megoldásokkal!









Szeretnél te is a magad ura lenni?
Megspórolva az albérleti díjat, saját tulajdonú otthonban lakni?
Ha igen, ne habozz, várom megkeresésed!

Elérhetőségek

cv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése