Mi is az a mobilház?

cv
A mobilházat nevezhetnénk akár készháznak is – de az itthon ismert készházakkal ellentétben a mobilházak valóban készek!
A kiválasztott mobilház már összeszerelve, kompletten berendezve és felszerelve, közművesítve érkezik.

A mobilházak leginkább egy nagyra nőtt lakókocsira hasonlítanak, de amennyi a hasonlóság, oly sok a különbség is, ezért a legpontosabban úgy jellemezhetném neked őket, mint egy lakókocsi és egy könnyűszerkezetes ház keresztezése.

A kezdet
A mobilházakat a múlt század elején találták ki Amerikában, ahol a többszöri és nagy távolságokra szóló költözések miatt vált széles körben népszerűvé.
Ha valaki több ezer kilométerre szerzett új munkahelyet, felrakta a jól megszokott, megszeretett mobilházát egy kamionra, az új helyen lerakta, s a költözés ezzel el is volt intézve. Nem kellett eladni a régi házat, újat keresni, jogi- és pénzügyekkel bajlódni, mindent összepakolni és dobozokba tenni, rengeteg időt, energiát és pénzt fektetni a költözésbe. Mára a mobilházak mind földrajzi, mind a felhasználási terület szempontjából szélesebb körben elterjedtek, s néhány éve – az Angol Mobilházak Kft révén – hazánkban is megjelentek.

A mobilház jellemzői
A mobilház egy olyan könnyűszerkezetes ház, amit a gyártás során kulcsrakészen teljesen felszerelnek.
Nem csak az elektromos vezetékeket és a gépészetet alakítják ki, a külső és belső burkolatokat, hanem még a bútorokat, szanitereket, zuhanyozót, beépített gépeket (gáz/villanytűzhely, hűtőgép, vízmelegítő, stb) is beszerelik.
Azok, akik egy mobilházakat gyártó országban élnek, akár katalógusból is rendelhetnek típustervek alapján, akárcsak egy autót. És ahogy egy autónál, itt is lehetőség van az anyagok és színek kiválasztására. Ezen túl a legtöbb mobilház gyártó, egyéni igényeket is ki tud elégíteni a felszereltség tekintetében.
A méretbeli eltéréseken túl a nívó és a felszereltség is tág határok között mozoghat.
A mobilházak között olyan is található, amely a mozgássérült és kerekesszékben élők igényeit figyelembe véve készültek, így akadálymentesen lehet benne élni és közlekedni. A mobilházak szigeteltek, télen-nyáron lakhatók a gyári, vagy az egyénileg kialakított szigetelésnek, fűtésnek köszönhetően. A villany, víz, gáz és szennyvíz csatlakozások, a mobilházak alján vannak kiépítve, így csak egy darab földterületre és a közművekre van szükség. Ha ezekkel rendelkezik valaki, a megrendelést követően, akár pár nap múlva beköltözhet mobilházába. Nagy előnye még a mobilházaknak, hogy a karbantartási igényük minimális.

Mitől mobil a mobilház?
Attól, amire az amerikaiak kitalálták. Ha szükséges, egyik napról a másikra tovább lehet állni, a mobilházzal együtt. Csak egy teherautót kell rendelni, felcsörlőzni rá a mobilházat, s másnap már akár egy másik országban állítható fel birodalmunk. A mobilházak természetesen rendelkeznek kerekekkel. Persze ezek nem a közúti közlekedést szolgálják, hanem az egyszerűbb szállítást, hogy ne kelljen daruról gondoskodni, és ha szükséges, képesek legyünk a telken belül ide-oda mozgatni a mobilházat.
Mivel fel kell férniük egy kamionra, hogy közúton szállíthatóak legyenek, a mobilházak jellemzően néhányszor tíz négyzetméteresek.

Mire jó egy mobilház?
A mobilházak – bár méreteiben korlátozottak – kiválóan alkalmasak állandó lakhelynek, számtalan országban ma is igen elterjedt.
Ha egy nagy családi házat nem is helyettesíthet, számos célra kiváló választás lehet. Lakás, nyaraló, iroda, műhely, üzlet, büfé, orvosi rendelő – hogy csak néhányat említsek neked.
Tapasztalatból tudom, hogy tudomást szerezve a lehetőségről, sokan nagyon megörülnek a mobilház nyújtotta alternatívának, mert azonnali lakásmegoldást kínál, ráadásul vitathatatlanul a legkedvezőbb áron.
Magyarországon mobilházakat túlnyomórészt kezdő lakásmegoldásként vásárolnak többnyire a fiatal házasok, valamint az egyedül élők, azok, akik a hozzátartozóik közelében szeretnének élni. Népszerű még a házépítők/felújítók körében is, akik nem akarnak, vagy nem tudnak az építkezés ideje alatt máshol lakni.

Vissza a nyitóoldalra
Ugrás a következő „Mennyibe kerül?” oldalra

cv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése